Wifi is een netwerk protocol dat apparaten met elkaar laat communiceren zonder snoeren of kabels. Tegenwoordig is het de meest populaire manier om gegevens te verplaatsen binnen een vaste locatie.
De werking van wifi
Wifi apparaten zijn allemaal voorzien van een zender en een ontvanger om draadloze signalen te zenden en ontvangen naar en van de modem.
Wifi gebruikt de 2,4 GHz openbare band om radiosignalen uit te zenden tussen een wifi modem (ook gateway genaamd) en wifi compatibele apparaten en computers.
Tegenwoordig kunnen moderne apparaten zoals smartphones en tablets de 5 GHz draadloze spectrum gebruiken, mits ze ondersteund worden door een 5 GHz modem.
Onze advies is om een 5 GHz modem pas te aanschaffen wanneer alle apparaten die je wilt ansluiten ook 5 GHz ondersteunen. Dit omdat oudere apparaten de modemsnelheid naar 2,4 GHz kunnen terugbrengen of zelfs niet eens werken.
Prestaties en snelheid
De snelheid van je wifi netwerk kan beïnvloed worden door verschillende factoren:
- De specificaties van je modem
2. De snelheid van je internetverbinding
3. Het aantal aangesloten apparaten
De snelheid van je netwerk

Om de prestaties van je netwerk te controleren, moet je rekening houden met het volgende:
- Wifi kan geen gegevens sneller verplaatsen over het wifi netwerk dan de snelheid waarmee je modem ze van internet ontvangt. Met andere woorden, de download snelheid van je modem zal de snelheid van je wifi netwerk altijd beïnvloeden.
• De prestaties van je wifi netwerk worden niet per se verbeterd door de kwaliteit of prijs van je modem.
• Wifi werkt niet met een constante snelheid, zoals ethernet, maar met uitbarstingen van snelheid.
De snelheid van je modem testen
De technische specificaties van je modem geven een maximale snelheid aan die puur theoretisch is. Het is onwaarschijnlijk dat je modem ooit die snelheid zal bereiken in de werkelijkheid.
De snelheid van je modem kan worden getest door een van de vele test websites te gebruiken. Deze test doe je vier of vijf keer om de gemiddelde snelheid te bepalen. Een van de sites waar je je snelhed kan testen is bijvoorbeeld speedtest.nl.
Hoeveel snelheid heb je nodig?
De snelheid van wifi wordt uitgedrukt in Megabits per seconde (Mbps). Hieronder kun je lezen hoeveel Mbps nodig zijn voor een aantal vaak voorkomende internetactiviteiten:
1 Mbps
Simpel webbrowsen, instant messaging (berichten verzenden), internet radio, email, audio gesprekken met Skype
2Mbps
Intensief webbrowsen, muziek van hoge kwaliteit streamen, video gesprekken met Skype, lage resolutie video streamen, online games
3 Mbps
Webbrowsen met rich content (websites met veel plaatjes, muziek en video’s), HD video gesprekken met Skype, video streamen van DVD kwaliteit
6 Mbps
HD video streamen (online films)
9 Mbps
Super HD video streamen
14 Mbps
3D Super HD video streamen
18 Mbps
4K (Ultra HD) resolutie video streamen
INTERFERENTIE
De 2,4 GHZ spectrum wordt veel gebruikt door particulieren, bedrijven en militairen en is dus druk en lawaaierig.
De snelheid van je wifi netwerk kan worden beïnvloed door interferentie.
Er is veel dat kan interfereren met de kwaliteit van je wifi signaal. Hoe je dat oplost hang een beetje af van de oorzaak. Het kan misschien nodig zijn dat je van kanaal verandert, dat je de modem verplaatst, dat je aangesloten apparaten die niet gebruikt worden uitschakelt of de apparaten verplaatst ver van mogelijke bronnen van interferentie.
De meest voorkomende interferentiebronnen zijn:
APPARATEN
Magnetrons, babyfoons, garage deuropeners, bluetooth apparaten, draadloze telefoons.
OBSTAKELS
CV ketels, acquaria, metalen oppervlakken, stalen balken, gladde en glanzende oppervlakten (spiegels).
LIGGING
De afstand tussen modem en apparaten, apparaten die buiten bereik zijn van de modem, modem die te dicht is bij de computer, modem op de grond of achter een bureau, teveel wifi apparaten bij elkaar.
OMGEVING
Zwaar internet verkeer of streamin verkeer, groot aantal aangesloten wifi apparaten, aantal gebruikers die op dezelfde modem zijn aangesloten, drukke wifi kanalen, verouderde drivers of firmware.
Van kanal veranderen op je modem
Een ander kanaal kiezen kan soms de wifi interferentie verminderen. Vooral handig als je in een flatgebouw woont met veel wifi netwerken in de buurt.
Een minder drukke wifi kanaal kiezen op je router kan dus helpen de interferentie verminderen en verbetert je wifi signaal.
Wifi jkanalen overlappen vaak met kanalen in de buurt. De meest gebruikte kanalen voor de 2,4 GHz wifi zijn 1, 6 en 11. Deze drie kanalen zijn de enige die niet met elkaar overlappen.
De volgende hulpprogramma’s kun je gebruiken om de minst drukke kanaal te identificeren in je omgeving.
Android – Wifi Analyzer
iOS
Geen hulpprohramma’s voor iPhones en iPads (alleen voor jailbreakers). Apple beperkt applicaties om toegang te krijgen tot de wifi gegevens van de hardware, zodat je geen applicatie zoals Android Wifi Analyzer zal vinden in de Apple App Store.
Windows – NirSoft WifiInfoView
Linux – Het iwlist Command
Je zou een grafische app kunnen gebruiken zoals Wifi Radar, maar je moet het eerst downloaden en installeren. Je kan het ook doen via de terminal. De volgende commando is standaard geïnstalleerd in Ubuntu en andere populaire Linux distributies. Wees dus niet bang om de terminal te gebruiken!
Open de terminal en voer het volgende commando uit:
sudo iwlist wlan0 scan
Lees de output om te zien welke kanalen de meest overbelaste zijn en maak een keuze.
Mac OS – Wireless Diagnostics (diagnose van dradloos netwerk)
Deze functie is eigenlijk geïntegreerd in Mac OS X (vanaf Mountain Lion, 10.8.4 of later). Hou de optie toets (alt) ingedrukt en klik op het wifi menu op de menubalk. Selecteer dan “Open Wi-fi-probleemoplossing.”
Wireless Diagnostics geeft je alle informatie over je wifi verbinding.
Om van kanaal te veranderen, kies je Weergave > Hulpprogramma > Frames Vastleggen of je drukt op Command-2.
Een goede plek voor je draadloze modem is ook belangrijk. Als je problemen hebt met het vinden van een goede plek, zijn er twee gratis programma’s die je kan gebruiken:
- Netspot (for Mac)
- Heatmapper (for Windows)
VEILIGHEID van je draadloos netwerk
Er zijn drie standaarden voor wifi beveiliging:
• WEP (wired equivalent privacy) is de oudste beveiligingsstandaard
• WPA (Wi-Fi Protected Access) is voor apparaten van vóór 2008
• WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) is voor apparaten gemaakt na 2008
De meeste modems werken met zowel WPA als WPA2 apparaten. De WEP standaard wordt tegenwoordig niet meer ondersteund.
WPA2 is de geaccepteerde standaard en biedt de beste draadloze beveiliging die beschikbaar is op dit moment.
Onze advies is de beveiliging altijd ingeschakeld te houden omdat het zal:
• Je privacy beschermen
• Je thuisnetwerk beveiligen
• Voorkomen dat anderen gebruik maken van je breedband door daarop aan te sluiten. Vergeet niet dat je modem zich zal aanpassen aan de standaard van het oudste apparaat op je netwerk.
Apparaten die WPA gebruiken kunnen langzaam zijn en de hele snelheid van je wifi netwerk verlagen.
Gebruik geen WEP apparaten op een moderne wifi netwerk omdat dergelijke apparaten de wifi prestaties in het gedrang zullen brengen.
Algemene termen
Network Name / SSID (netwerknaam / ssid) Deze naam identificeert de draadloze modem. Het wordt afgedrukt op de informatiesticker van het product, meestal aan de onderkant van de modem.
Wireless Network Key / Encryption Key / Network Password (dradlooze netwerksleutel / encryptiesleutel / netwerk wachtword) Deze verwijzen allemaal naar de beveiligingssleutel (wachtwoord) die je draadloze netwerk beschermt. De standaardsleutel is te vinden op de informatiesticker van het product, meestal aan de onderkant van de modem.
WPS (WiFi Protected Set-up) De meeste moderne modemrouters hebben een WPS knop. Door op de WPS knop op je modem te drukken kun je nieuwe draadloze apparaten zoeken en ze verbinden met je draadloze netwerk, zonder telkens het netwerk wachtwoord in te voeren.
Hopelijk heb je dt artikel met plezier gelezen en weet nu wat wifi is en hoe wifi werkt. We hebben het bewust niet te technisch gemaakt en lekker makkelijk om te lezen. Deel het gerust met vrienden en kennissen!