Veilig internet bankieren, hoe doe je dat?

Internetbankieren doe je tegenwoordig eenvoudig en snel via internet. Papieren betaalopdrachten naar de bank toe brengen behoort nu toch echt tot de verleden tijd. Misschien dat een handjevol ouderen het op dit moment nog doen, maar het overgrote deel van Nederland kiest nu toch voor internetbankieren. Niet zog gek natuurlijk als je bedenkt hoe eenvoudig en snel het is. Vanuit je luie stoel kun je bekijken hoeveel geld er nog op je rekening staat. Ook kun je betaalopdrachten via internet afhandelen.

Veiligheid
De mensen die nog niet aan internetbankieren doen geven vaak aan dat ze het niet veilig vinden. Natuurlijk hebben ze wel een punt, want bankzaken via internet regelen blijft natuurlijk spannend. Als je maar 200 euro op je rekening hebt staan kan er niet zoveel gebeuren, maar heb je er tienduizenden euro’s op staan dan is het risico natuurlijk veel groter.
Gelukkig weten banken ook dat het enorm belangrijk is om internet bankieren veilig te laten verlopen. Banken proberen internetbankieren dan ook zo veilig mogelijk te maken. Speciaal ontworpen beveiligde omgevingen zorgen ervoor dat je veilig kunt internet bankieren.

Codes
Toch gaat het weleens mis met internet bankieren. Het product internet bankieren is op zichzelf veilig te noemen, maar het is vaak de gebruiker die de fout in gaat. Zo kunnen mensen je opbellen en zich voordoen als de bank. In zo’n gesprek wordt er vaak om je pincode gevraagd. Een bank zal dit nooit telefonisch of per e-mail doen. Toch zijn er mensen die toch hun pincode doorgeven, met alle gevolgen van dien!

Keyloggers
Heb je weleens gehoord van zogenaamde “keyloggers”? Dit zijn programma’s die onthouden wat jij intypt en mailen deze gegevens vervolgens door naar kwaadwillenden. Als jij net gebruik hebt gemaakt van internetbankieren, dan kan het heel goed zijn dat je pincode door gemaild wordt naar kwaadwillenden. Dit gebeurt zonder dat je het doorhebt!
Hoe kun je voorkomen dat die zogenaamde “keyloggers” op je computer of laptop terecht komen? Eigenlijk is dat best eenvoudig, je moet er namelijk voor zorgen dat je een goede virusscanner op je computer hebt staan. Zorg voor een virusscanner die niet alleen incidentele volledige scans uitvoert, maar voor een scanner die voortdurend bezig is met het controleren van bestanden. Dergelijke virusscanners waarschuwen je gelijk als je een virus op je computer hebt staan. Deze kun je vervolgens verwijderen of in quarantaine plaatsen. Zo kun je veilig internetbankieren zonder zorgen!

Leave a Reply