Je kinderen veilig laten internetten

Als je jongen kinderen hebt krijg je er vroeg of laat mee te maken, het grote boze internet. Hoe ga je ervoor zorgen dat je kinderen veilig internetten? Communicatie is hierin heel belangrijk, praat met je kinderen en leg ze uit wat voor voordelen maar ook nadelen het internet kent. Ga met ze in gesprek en vertel ze welke sites ze mogen bezoeken en welke niet.

Virussen
Als je gaat praten met je kinderen, leg ze dan ook uit wat voor schade virussen en hackers kunnen aanrichten, vooral tijdens het bankieren op het internetten. Vertel ze dat je websites met een onveilige inhoud beter niet kunt bezoeken. Naast de communicatie kun je natuurlijk ook zelf voor veiligheid zorgen. Zorg dat automatisch updaten in Windows actief is, zodat veiligheidsupdates automatisch worden geïnstalleerd. Kijk ook of de firewall actief is, want veel mensen hebben deze uitstaan zonder dat ze het doorhebben. Daarnaast is het natuurlijk ook van groot belang om een goede virusscanner op de computer te hebben. Een virus is zo binnengehaald. Dit kan één van je kinderen doen, maar ook jijzelf. Een bestand dat heel veilig lijkt kan zomaar een vervelend virus bevatten natuurlijk. Eenmaal geopend zonder virusscanner zie je niet eens dat het een virus is. Een goede virusscanner detecteert virussen en geeft een waarschuwing af als je een bestand wilt openen dat een virus bevat.

 

Misschien wil je graag weten wat de “beste virusscanner” is. De beste virusscanner bestaat eigenlijk niet, want iedereen heeft een andere ervaring met betrekking tot virusscanners. De één vindt AVG de beste, een andere Mcafee. Wat je wel kunt doen is ervaringen en recensies van anderen doorlezen. Het internet staat vol met ervaringen van huidige gebruikers. Zo kun je snel zien welke virusscanner door veel mensen als goed wordt ervaren. Werkt een virusscanner heel slecht, dan zal dit ook naar voren komen uit de recensies. Een dergelijke virusscanner kun je beter niet aanschaffen, dat is namelijk zonde van je geld. Als je eenmaal een virusscanner hebt gevonden met veel goede recensies, vergelijk dan ook even de prijs van de scanner. Het kan zomaar zijn dat je bij een bepaalde winkel tientallen euro’s meer betaald, dat zou natuurlijk erg zonde van je geld zijn. Vergelijken loont zeggen ze ook weleens, je kunt er enorm veel mee besparen. Wij wensen je veel succes toe bij het kopen van een goed werkende virusscanner.

Filter
Je kunt er ook voor kiezen om een zogenaamd internet filter op je computer te installeren, of terwijl een antivirus met firewall. Kinderen kunnen dan niet naar websites met een pornografische inhoud of websites met geweld. Dit werkt natuurlijk heel mooi, maar tot een bepaalde leeftijd. Op een gegeven moment komen je kinderen in aanraking met vriendjes die wel alles kunnen bekijken op het internet. Uiteindelijk zien ze toch alles wat je kunt vinden op het internet. Daarnaast zijn kinderen tegenwoordig steeds slimmer. Veel kinderen kunnen zonder moeite het filter omzeilen en op die manier alsnog alles openen.

Leave a Reply